2022-11-10 09:07Pressmeddelande

Hernö Dalarosso Dry Gin, en öppen smakportal mellan Dala och Turin.

– Ett stort intresse för vermouth har fört oss till italienska Turin och Giancarlo Mancino som blivit en god vän. Så klart tog det inte lång tid innan vi kom på idén att lagra Hernö Gin på ett av hans fat, inleder Jon Hillgren, Master Distiller och grundare av Hernö Gin.
Onsdagen den 23 november lanseras Hernö Dalarosso Dry Gin som är den sjätte produkten i serien Interpretations. Lagrad nittio dagar på fat som tidigare rymt Mancino Vermouth Vecchio kommer Hernö Dalarosso med kraftfulla enbär, torkad frukt samt ek med kryddigt avslut.

Mancino Vermouth Vecchio är produkten av Mancino Vermouth di Torino Rosso Amaranto som lagrats i tolv månader på italienska ekfat. Resultatet är en mörk och fyllig vermouth med toner av körsbär, honung, russin, apelsinzest och lakrits.

– Som utforskare i en värld av smaker ville vi se, och såklart smaka, vad som händer med vårt gin om det får mogna på fat som bär på arvet av allt detta goda, berättar Jon.

Hernö Dry Gin med en sublim nyans av vermouth.
Efter nittio dagars lagring har Hernö Dry Gin utvecklat en karaktär med en sublim nyans av vermouth. Kraftfulla enbär, torkad frukt samt ek med kryddigt och torrt avslut sammanfattar upplevelsen.

Smaknoter.
• Doft: Kraftfulla enbär med blommiga toner, ek och torkad frukt.
• Smak: Stor och rund med uttalade enbär, sötman från torkad frukt, ek och viss blommighet.
• Avslut: Kryddiga toner som dröjer sig kvar. Torrt avslut.

Den sjätte produkten i serien Interpretations.
Hernö Dalarosso Dry Gin är den sjätte produkten i serien Interpretations by Hernö Gin. En öppen smakportal mellan Dala och Turin. En brygga mellan Hernö Gin och Mancino Vermouth. Och en symbol för vänskapen mellan Jon Hillgren och Giancarlo Mancino.

Med stor detaljrikedom har Härnösandskonstnären Hans Forsell fångat smaksamarbetet och vänskapen i målningen som pryder etiketten. Ekfatet som utgör den öppna portalen vilar på siffror där 38 symboliserar antalet kryddor som används i Mancino Vermouth, 12 hur många månader vermouthen lagrats på ekfatet och 90 hur många dagar ginet lagrats på samma fat.

– Jag gillar hur Hans fångat Höga Kustens dramatik i kontrast till det soliga Italien i målningen. Och i gränslandet mellan detta två vänner från två olika världar. Det är just det här, möten mellan människor, som är så himla roligt och som resulterar i fina smaksamarbeten. Det är med stor glädje jag presenterar Hernö Dalarosso Dry Gin, avslutar Jon.

Hernö Dalarosso Gin.
• Lansering: 23 november, öppna sortimentet på Systembolaget
• Upplaga: 900 flaskor via Systembolaget, av totalt 1 084.
• Volym: 500 ml
• Alk./Vol: 48,1% ABV
• Pris: 822 kr.

Serveringsförslag skapade av Linus Morgan, Hernö Gin Bar:

Dalarosso Martinez.
60 ml Hernö Dalarosso Dry Gin
5 ml Luxardo Maraschino
2 droppar saltlösning
1 stänk Angostura Bitter 

• Röres. Serveras i ett väl kylt cocktailglas och garneras med en grapezest.

Sbagliato Fragola. 
40 ml Hernö Dalarosso Dry Gin
10 ml Jordgubbsinfuserad Campari*
10 ml Manicano Bianco Ambrato
1 droppe saltlösning
40 ml Champagne

Byggs i ett old fashioned-glas över en stor isbit och röres snabbt för att kylas ner. Garnera med grapezest.

* En flaska Campari mot 300g frusna jordgubbar, infusera över natten i kylskåp.

Interpretation Club.
40 ml Hernö Dalarosso Dry Gin
5 ml Mancino Secco 
25 ml färskpressad citron
15 ml Raspberry Cordial 
1barsked brynt lättsaltat smör 
20 ml äggvita/Aquafaba  

Dubbelskakas och silas upp i ett väl kylt cocktailglas. Garneras med tre droppar brynt smör och en citronzest. 


Om Hernö Gin

Hernö Gin är världens ledande producent av hantverksmässigt framställt gin. Stolta pionjärer som startade Sveriges första gindestilleri 2011. Allt började med en passion för den ädla spritdrycken med dominerande smak av enbär och drömmen om att skapa gin. En resa som tog Hernö Gins grundare Jon Hillgren till platser och gindestillerier världen över i sitt sökande efter kunskap och ginspiration. Till sist bosatte han sig i den lilla byn Dala nära Härnösand i Höga Kusten, Sverige. Hernö Gin skapar världens mest prisbelönta gin med naturliga och ekologiska örter och kryddor i de handslagna kopparpannorna Kierstin, Marit och Yvonne. Måna om hantverket, transparens i alla led och med fokus på kvalitet, har Hernö Gin siktet inställt på att föra premiumginkulturen in i allas vardagsrum.


Kontakt

Jon Hillgren
Founder
Jon Hillgren

Relaterad media