2023-08-26 20:26Pressmeddelande

Taki Li från Hong Kong, vinnare i Hernö Gin Cocktail Awards 2023.

Winner, Hernö Gin Cocktail Awards 2023.

Den globala finalen i Hernö Gin Cocktail Awards 2023 samlade i dagarna tio internationella bartenders i Dala kring uppdraget att skapa gincocktails på årets Hernö High Coast Terroir Gin som lanseras på måndag. Med fokus på naturupplevelser samt med inställningen kläder efter väder, utmanade tävlingen finalisterna att själva plocka ingredienser till sina cocktails under en vandring nära destilleriet. På lördag kväll den 26 augusti kröntes Taki Li från Bar Leone i Hong Kong till årets vinnare.

– Taki Li står som vinnare för sin imponerande teknik, sin kärleksfulla hyllning till äpplet och sin utsökta mix av asiatiska och svenska smaker, motiverar juryn bestående av Samantha Burke, från Love Drinks i Storbritannien, Michael Sperling, ginexpert från Danmark, Emil Åreng, Facit Bar i Umeå, samt Jon Hillgren från Hernö Gin.

– Min cocktail Ringo, som också är namnet på en äppelsort, är en förening av Sverige och Hong Kong. Med ingredienser från den svenska naturen har jag återskapat den traditionella söta efterrättssoppan gjord på äpplen som jag minns från min barndom och byggt min cocktail på den. Som personlig smaksättare hemifrån hade jag med mig ett pulver gjort på torkade saltade plommon. Ett lager av blåbärssockerlag med gin toppar min cocktail och som garnering har jag använt lingonkokta äppelkuber samt korianderblommor, berättar Taki Li.

På andra plats kom Samuel Falck, Facit Bar i Umeå, och på tredje plats Yvonne Chan, Argo i Hong Kong.

Hernö Gin Cocktail Awards 2023, winning cocktail, Taki Li, Hong Kong.

Känslan av terroir är närmare destilleriet än någonsin vid årets tävling.
Hernö Gin Cocktail Awards är ett led i företagets långsiktiga mål att stärka Höga Kusten som en internationell destination för ginskapande och ginupplevelser. I samband med den årliga lanseringen av Hernö High Coast Terroir Gin samlar den världens bartenderelit kring uppdraget att skapa cocktails med naturupplevelser, eget skördade ingredienser samt årets unika gin med smaker från växter handplockade i regionen.

– I år har vi hållit känslan av terroir närmare destilleriet än någonsin genom hela tävlingen. Deltagare och delegater har fått uppleva den vackra naturen i Dala under en vandring på lördagen då de själva plockat ingredienser till sina cocktails. De måltider som serverats under dagarna är skapade med  fokus på lokala råvaror och hållbarhet, berättar Emma Edfors, vd på Hernö Gin.

– Det gin de tävlar med är också smaksatt med väldigt lokala örter och växter som är handplockade nära destilleriet, tillägger hon.

Hernö Gin Cocktail Awards 2023, winners and guests

Enar en värld av smaker och bartenders i Dala.
Den globala finalen i Hernö Gin Cocktail Awards är sedan start ett friluftsevent med fokus på naturupplevelser i Höga Kusten.

– Vi har hållit andan och bävat för regntunga skyar som hängt över lördagen i väderprognoserna i över en vecka. Men som det gamla ordspråket lyder: ”Det finns inget dåligt väder, det finns bara dåliga kläder”, och väderutmaningen har enat deltagarna i många sköna skratt, säger Emma.

Det som präglar Hernö Gin Cocktail Awards varje år utöver tävlingsmomentet är den öppna stämningen, kunskapsdelningen och viljan att hjälpa varandra hos deltagarna.

– Tävlingen är ett tillfälle att knyta vänskapsband över nationer och samlas kring ett gemensamt intresse för gin och gincocktails, konstaterar Emma.

– I år har vi också bett varje deltagare ta med en egen ingrediens hemifrån till den cocktail de tävlar med. Ytterligare en detalj i syfte att ena en värld av smaker, avslutar Jon Hillgren, jurymedlem och grundare av Hernö Gin.

Hernö High Coast Terroir Gin 2023
Alkoholhalt: 45,4%
Lansering i Sverige: 868 flaskor
Pris: 784 kr
Säljstart: Måndag 28 augusti klockan 10, Systembolagets beställningssortiment.
Beställningsnummer: 52968.


Ämnen: Event

Om Hernö Gin

Hernö Gin är världens ledande producent av hantverksmässigt framställt gin. Stolta pionjärer som startade Sveriges första gindestilleri 2011. Allt började med en passion för den ädla spritdrycken med dominerande smak av enbär och drömmen om att skapa gin. En resa som tog Hernö Gins grundare Jon Hillgren till platser och gindestillerier världen över i sitt sökande efter kunskap och ginspiration. Till sist bosatte han sig i den lilla byn Dala nära Härnösand i Höga Kusten, Sverige. Hernö Gin skapar världens mest prisbelönta gin med naturliga och ekologiska örter och kryddor i de handslagna kopparpannorna Kierstin, Marit och Yvonne. Måna om hantverket, transparens i alla led och med fokus på kvalitet, har Hernö Gin siktet inställt på att föra premiumginkulturen in i allas vardagsrum.


Kontakt

Jon Hillgren
Founder
Jon Hillgren