2019-09-18 08:30Pressmeddelande

O.P. Anderson Hernö Juniper Cask Finish, resultatet av möte mellan klassisk Akvavit och nyskapande gin.

null

I går lanserades den första produkten i ett unikt samarbete mellan Hernö Gin och O.P. Anderson. I ett utbyte av lagringsfat utforskar de båda producenterna hur deras respektive produkter utvecklas i dessa och lanseringen sker i två etapper. Först ut är O.P. Andersson Hernö Juniper Cask Finish.

Produkten, O.P. Anderson Hernö Juniper Cask Finish som släpps av O.P. Anderson, är i grunden en klassisk O.P. Anderson Original som utöver den vanliga lagringstiden har lagrats ytterligare två månader på fat av eneträ. Eneträfaten har tidigare innehållit Hernö Juniper Cask Gin.

Samarbetet tog sin form redan 2017 då O.P. Anderson Distillery etablerade sig i Höga Kusten, där även Hernö Gin har sin hemvist. Jonas Odland, Aquavit Master Blender på O.P. Anderson Distillery och Jon Hillgren, Master Distiller på Hernö Gin besökte varandra i sina respektive destillerier och började genast bolla idéer för samarbete. I dag har idéerna blivit verklighet.

Crossover där gin och snaps möts.
Samarbetets form består i att de båda destillerierna byter lagringsfat med varandra. Och först på tur var O.P. Anderson att lagra sin Akvavit på de speciella eneträfaten från Hernö Gin.

– Vi har ju tidigare gjort långa lagringar på O.P. Anderson, till exempel O.P. Anderson 18 Years Old som nyligen släpptes. Så idén här var ett göra en så kallad cask-finish för att ta tillvara på smaken av Hernö Gin och eneträ-karaktären, berättar Jonas Odland.

– Vi inledde med två fat som vi testade med några veckors mellanrum för att se hur den utvecklade sig och kände efter sextio dagar att den fått lagom mycket karaktär, fortsätter Jonas.

– Jag har varit med hela vägen och provat produkten tillsammans med Jonas. Det har varit ett kreativt samarbete med ett intressant utbyte av kunskap och erfarenheter som resulterat i två produkter med intressant stilbrytning. Ett slags crossover där gin och snaps möts skulle man kunna säga. Vårt svar kommer senare i år, berättar Jon Hillgren.

Utmärkt för cocktails.
O.P. Anderson Hernö Juniper Cask Finish har en doft av eneträ och vanilj och ovanpå den klassiska O.P. Anderson-smaken av kummin, anis och fänkål lägger sig en frisk enbärs- och skogston.

– Den har klara gintoner, både av eneträ och av den gin som lagrats på faten tidigare. Gin och akvavit har ett nära släktskap, man kan säga att de är kusiner. De tillverkas på samma sätt, men där gin alltid har smak av enbär så har akvavit den av kummin eller dill. Det innebär också att man kan använda dem på liknande sätt. Även om akvavit mer traditionellt har tagits som snaps till mat och gin mer till cocktails så går det alldeles utmärkt att göra tvärtom! Jag skulle verkligen rekommendera att göra cocktails på den här produkten, det är den perfekt för,avslutar Jonas.

O.P. Anderson Hernö Juniper Cask Finish är ekologisk och kommer i en flaska om 500 ml. Produkten släpptes i Systembolagets beställningssortiment den 17 september och kostar 299 kronor.

O.P. Anderson Hernö Juniper Cask Finish
Artikelnr: 86568-02
Pris: 299 kr
Volym: 500 ml
Alkoholhalt: 40 %

--

Serveringsförslag:

High Coast Martini
50 ml O.P. Anderson Hernö Juniper Cask Finish
En skvätt Vermouth

Häll upp alla ingredienserna i ett rörglas, rör om och sila sedan ned i ett fint glas.

High Coast Tonic50 ml
O.P. Anderson Hernö Juniper Cask Finish
Tonicvatten
Apelsin- och citronzest

Mät upp O.P. Anderson i ett isfyllt glas. Toppa med ett bra tonic vatten och rör om. Garnera med apelsin- och citronzest.


Om Hernö Gin

Hernö Gin har tilldelats 68 Master- and Guldmedaljer i världens största och mest prestigefulla dryckestävlingar. World’s best Gin 2017 och 2018, World’s best London Dry Gin 2017, World’s best Gin & Tonic 2016, San Fransisco World Spirits Competition Double Gold 2017 och Gin Producer of the Year både 2017 och 2016 är några av dem.


Kontakt

Jon Hillgren
Founder
Jon Hillgren