2022-08-17 07:07Pressmeddelande

Lokala trädgårdshjältar smaksätter årets Hernö High Coast Terroir Gin.

Hernö High Coast Terroir Gin 2022.

Som en hyllning till de klassiska trädgårdsväxter som pålitligt bär frukt i den tuffa växtzon Hernö Gin verkar i, har vi skapat årets Hernö High Coast Terrior Gin. Rabarberrot, krusbär och svartvinbärskvist ger fruktighet och spröda toner av trä som balanseras av örtighet och sötma från ängssyra och granskott. Tongivande är som alltid enbär. Lansering sker måndag den 29 augusti.

Hernö High Coast Terroir Gin lanseras varje höst sedan 2016 med handplockade växter från regionen som smaksättare. I år är temat lokala trädgårdshjältar.

– Om man ska beskriva känslan av Höga Kusten ur perspektivet trädgårdens klassiker så är rabarber, krusbär och svartvinbär tre trotjänare som växer och frodas här på våra breddgrader. De överlever vintrarna, trotsar våra klimatförhållanden och ger oss skörd år ut och år in. Det vill vi hylla med årets Hernö High Coast Terroir Gin, säger Jon Hillgren, grundare av Hernö Gin.

Fruktighet från trädgårdshjältar balanseras upp med vilda inslag från skog och äng.
– Vi ville leka litet med växternas uppbyggnad och olika delar genom att destillera andra partier av växterna än de vi vanligtvis äter. Därför valde vi rabarberrot och svartvinbärskvist som smaksättare tillsammans med krusbär där vi valde själva bäret, berättar Magnus Ernstsson, destillatör på Hernö Gin.

Ängssyra förekommer såväl odlad som vilt växande på fält och ängar i regionen. Den kännetecknas av sin milda, syrliga smak och tillsammans med sötman från spröda granskott balanserar den upp fruktigheten från trädgårdens klassiker.

– Det första man anar när man doftar på det färdiga ginet är en intensivt örtig och kvistig doft med en ton av subtila enbär. Smakupplevelsen inleds med kryddor och tydliga enbär. Sedan kommer det örtiga som rundas av med ett fruktigt och sött avslut, beskriver Magnus.

– Säsongens skörd av krusbär är den självklara basen i vårt serveringsförslag, Gooseberry Sour, som bygger på en härlig krusbärscordial, avslutar han.

Gooseberry Sour.
50 ml Hernö High Coast Terroir Gin 2022
40 ml Krusbärscordial*
Citronzest

Rör ingredienserna i rörglas med is ca 20 sekunder, tills det blir riktigt kallt. Sila upp i ett lågt tumblerglas fyllt med is, gärna en stor isbit. Garnera med en citronzest. 

*Krusbärscordial
400 g krusbärsjuice (helst råsaft)
200 g socker
4 tsk citronsyra
Rivet skal från en citron

Kör alla ingredienser i en blender eller med stavmixer till dess att allt löst upp sig. Beroende på sötman i krusbären så kan mängden socker och citronsyra behöva justeras.

Smaknoter.
DOFT: Intensivt örtig, kvistig doft med underliggande enbär.
SMAK: Kryddig start med tydliga enbär och gran som övergår till örtigt för att sedan avsluta med en rund sötma och fruktighet.

Hernö High Coast Terroir Gin 2022.
Alkoholhalt: 44,9%.
Lansering i Sverige: 738 flaskor (Av totalt 793 flaskor).
Pris: 782 kr.
Säljstart: Måndag 29 augusti klockan 10, Systembolagets beställningssortiment.
Beställningsnummer: 5650302.


Om Hernö Gin

Hernö Gin är världens ledande producent av hantverksmässigt framställt gin. Stolta pionjärer som startade Sveriges första gindestilleri 2011. Allt började med en passion för den ädla spritdrycken med dominerande smak av enbär och drömmen om att skapa gin. En resa som tog Hernö Gins grundare Jon Hillgren till platser och gindestillerier världen över i sitt sökande efter kunskap och ginspiration. Till sist bosatte han sig i den lilla byn Dala nära Härnösand i Höga Kusten, Sverige. Hernö Gin skapar världens mest prisbelönta gin med naturliga och ekologiska örter och kryddor i de handslagna kopparpannorna Kierstin, Marit och Yvonne. Måna om hantverket, transparens i alla led och med fokus på kvalitet, har Hernö Gin siktet inställt på att föra premiumginkulturen in i allas vardagsrum.


Kontakt

Jon Hillgren
Founder
Jon Hillgren