2023-06-19 05:00Pressmeddelande

Årets Hernö Sipping Gin, med en doft av sherry från Pedro Ximénez.

Hernö Sipping Gin 2023

Tjugoåtta dagars mognad på sherryfat från spanska Pedro Ximénez gör Hernö Dry Gin till en ekfatslagrad karamell med toner av kanel och honung. Årets Hernö Sipping Gin förenar sherrytraditionen och den för Spanien unika druvan Pedro Ximénez med svenska Hernö Gins karaktäristiska blommighet med tydlig citrus. Lanseringen sker den 3 juli via Systembolagets beställningssortiment.

– Att vi fick möjlighet att köpa just det här fatet är fantastiskt roligt, vilken smakbomb! På kort tid har vårt gin utvecklat en fantastisk karaktär på fatet i den tolkning av spansk sherry som vi ville åstadkomma. Det här är en smakkaramell att njuta i det lilla glaset eller i en fruktig cocktail, berättar Jon Hillgren, grundare av Hernö Gin.

Ek, karamell och kanel karaktäriserar årets Hernö Sipping Gin.
Den sjunde fatlagrade produkten i serien Hernö Sipping Gin på temat sherry följer upp förra årets tolkning av portvin. Tidigare år har Hernö Gin lagrats på fat från Laphroaig, Ardbeg, High Coast Distillery, Brännland Iscider samt Caves Santa Maria. 

– I år tar vi vår fatlagringsresa vidare till Spanien och den för landet unika druvan Pedro Ximénez som utgör basen för sherryn med samma namn. Vi valde att utgå från vår Hernö Dry Gin för att balansera sötman från sherryn och jag är mycket nöjd med det beslutet. Kombinationen ger en smakprofil där ginet är tongivande och de subtila tonerna av ek, karamell och kanel går att ana med exakt den tydlighet vi vill ha för att ändå bibehålla en tongivande smak av enbär, berättar Johan Wester, Head Distiller på Hernö Gin.

Pproduct image neat

Perfekt att dricka som den är eller i fruktiga cocktails.
Avnjut Hernö Sipping Gin som en sherry, rent i det lilla glaset, eller bygg en fruktig cocktail.

– Vi har skapat tre signaturcocktails där vi förstärker smakerna av karamell och fruktighet på ett litet tydligare sätt än tidigare. Färskpressad ananas kombinerat med körsbärslikör i Hernö PX Cobbler till exempel. Apelsin och bitter i Hernö Boozy Americano. Eller sockerlag gjord på mörkt socker balanserat med fräschören från lime och ingefära i Hernö Andalusian Buck. Mycket spännande smaker att jobba med, konstaterar Johan.

Smaknoter.
Doft:
Intensiv doft av gamla ekfat, karamell och apelsin. Kryddiga toner av tonkabönor, kanel och vanilj.
Smak: Omfångsrik ekkaraktär med tydlig karamell och honung. Söta torkade frukter och kanel. Rik textur och munkänsla.
Avslut: Enbär, koriander och kryddiga toner som dröjer sig kvar länge i ett torrt avslut.

Hernö Sipping 2023.
Alkoholvolym: 46,6%.
Volym: 500 ml.
Pris: 668 kr.
Best.nr: 573 15 02
Säljstart: 3 juli 2022.
Lansering: 1 082 flaskor, varav 980 flaskor på den svenska marknaden.
Kryddor: Enbär, korianderfrön, älgört, kassiabark, svartpeppar, vanilj, lingon, citronzest.
Fat: Ex sherryfat från spanska Pedro Ximénez.

Recept, Hernö PX cobbler

Hernö PX cobbler
50 ml Hernö Sipping Gin 2023
5 ml maraschino
5 ml sockerlag
5 ml färskpressad apelsinjuice
5 ml färskpressad ananasjuice

Swizzla eller skaka med is och servera i ett glas med krossad is. Garnera med mynta och ananas.

Recept, Hernö Boozy Americano

Hernö Boozy Americano
30 ml Hernö Sipping Gin 2023
30 ml bitter
Sodavatten
Apelsinzest

Bygg i glas med rikligt med is eller en stor isbit, toppa med sodavatten och garnera med apelsinzest.

Recept, Hernö Andalusian Buck

Hernö Andalusian Buck
50 ml Hernö Sipping Gin 2023
30 ml limejuice
20 ml sockerlag gjort på mörkt socker
Ginger beer
Limeklyfta

Bygg i ett glas med is och toppa med ginger beer. Garnera med en limeklyfta. Om Hernö Gin

Hernö Gin är världens ledande producent av hantverksmässigt framställt gin. Stolta pionjärer som startade Sveriges första gindestilleri 2011. Allt började med en passion för den ädla spritdrycken med dominerande smak av enbär och drömmen om att skapa gin. En resa som tog Hernö Gins grundare Jon Hillgren till platser och gindestillerier världen över i sitt sökande efter kunskap och ginspiration. Till sist bosatte han sig i den lilla byn Dala nära Härnösand i Höga Kusten, Sverige. Hernö Gin skapar världens mest prisbelönta gin med naturliga och ekologiska örter och kryddor i de handslagna kopparpannorna Kierstin, Marit och Yvonne. Måna om hantverket, transparens i alla led och med fokus på kvalitet, har Hernö Gin siktet inställt på att föra premiumginkulturen in i allas vardagsrum.


Kontakt

Jon Hillgren
Founder
Jon Hillgren