2022-06-07 07:35Pressmeddelande

Årets Hernö Sipping Gin, en hyllning till portvinstraditionen.

Hernö Sipping Gin 2022, bottle on barrel.

Sextio dagars mognad på portvinsfat från Caves Santa Marta ger Hernö Old Tom Gin en helt ny smakprofil i årets Hernö Sipping Gin. I en hyllning till portvinstraditionen kommer den med tydlig ekkaraktär tillsammans med mandel, karamell, smöriga toner, vanilj och dadel. Lanseringen av nära tusen flaskor på den svenska marknaden sker den 15 juni via Systembolagets beställningssortiment.

– Det är väldigt belönande att jobba i en kreativ process tillsammans med gänget i destilleriet. Vi hade den stora förmånen att få köpa ett före detta portvinsfat från Caves Santa Marta i Portugal och valde att fatlagra Hernö Old Tom Gin på detta. Efter att ha följt smakutvecklingen successivt under lagringsperioden känner vi att vi har lyckats hitta den balans mellan gin och portvin som vi vill uppnå efter sextio dagars mognad. Jag är mycket nöjd med årets Hernö Sipping Gin, säger Jon Hillgren, vd och grundare av Hernö Gin.

Den sjätte årgången av Hernö Sipping Gin.
Årets lansering är den sjätte i serien Hernö Sipping Gin där Hernö Gin får lagra på fat av olika karaktär och från olika producenter. Tidigare år har Hernö Dry Gin lagrats på fat från Laphroaig, Ardbeg, High Coast Distillery och föregående år på fat från Brännland Iscider. Årets Hernö Sipping Gin har utvecklats på fat från Caves Santa Marta som tidigare använts för att lagra portvin. 

– I år väljer vi att blicka mot Portugal och den tradition av portvin som landet är känt för. Valet att fatlagra Hernö Old Tom Gin i stället för Hernö Dry Gin denna gång var givet då vi ville skapa en produkt med litet mer sötma och fruktighet i en hyllning till portvinet, berättar Johan Wester, Head Distiller på Hernö Gin.

– Med det sagt vill jag vara tydlig med att slutresultatet inte är en utpräglat söt produkt, det handlar om subtila nyanser och vi bibehåller såklart den smakriktning och profil vi har i serien Hernö Sipping Gin, tillägger Johan.

Hernö Sipping Gin 2022, neat.

Perfekt i cocktails eller som den är till Marits ära.
Hernö Sipping Gin passar utmärkt att dricka som det är i det lilla glaset, på samma sätt som ett fint portvin. Eller förslagsvis i en Negroni eller Gin Sour.

– Jag kommer att avnjuta årets Hernö Sipping Gin som den är tillsammans med min svärmor Marit. Hon och jag har en gemensam tradition som växt fram mellan oss: Att skåla i portvin när hon kommer på besök hos oss i Dala. Att få tillägna henne en produkt skapad i destillationspannan som bär hennes namn och med en karaktär som hyllar portvinstraditionen, det kommer att förgylla vår hedersstund nästa gång vi ses, avslöjar Jon.

– Vi har skapat tre signaturcocktails där årets Hernö Sipping Gin kommer till sin rätt på ett alldeles ypperligt sätt: Porto Negroni, Santa Marta Sour och Gin Porto Lemonade. Följ våra sociala medier där vi kommer att publicerar dem successivt eller besök vår webbplats där du hittar dem i receptbanken, avslutar Johan.

Smaknoter.
Doft:
Tydlig ek. En blommighet som följs upp av mandel, karamell, smörighet och vanilj. En underliggande ton av krispig enbär.
Smak: Framträdande toner av enbär och blommiget. Riklig textur med nötiga toner och dadlar. En viss sötma och inslag av peppar.
Avslut: Citrus med tydlig karaktär av älgört och enbär. Kryddig ek som dröjer sig kvar länge.

Alkoholvolym: 43%.
Volym: 500 ml.
Säljstart: 15 juni 2022.
Pris: 652 kr.
Lansering: 1 003 flaskor, varav 936 flaskor på den svenska marknaden.
Kryddor: Enbär, korianderfrön, älgört, kassiabark, svartpeppar, vanilj, lingon, citronzest.
Fat: Ex portvinsfat från Caves Santa Marta som tidigare burit Tawny Port.

 

 

 

 


Om Hernö Gin

Hernö Gin är världens ledande producent av hantverksmässigt framställt gin. Stolta pionjärer som startade Sveriges första gindestilleri 2011. Allt började med en passion för den ädla spritdrycken med dominerande smak av enbär och drömmen om att skapa gin. En resa som tog Hernö Gins grundare Jon Hillgren till platser och gindestillerier världen över i sitt sökande efter kunskap och ginspiration. Till sist bosatte han sig i den lilla byn Dala nära Härnösand i Höga Kusten, Sverige. Hernö Gin skapar världens mest prisbelönta gin med naturliga och ekologiska örter och kryddor i de handslagna kopparpannorna Kierstin, Marit och Yvonne. Måna om hantverket, transparens i alla led och med fokus på kvalitet, har Hernö Gin siktet inställt på att föra premiumginkulturen in i allas vardagsrum.


Kontakt

Jon Hillgren
Founder
Jon Hillgren