2021-10-12 14:56Nyheter

Swedish Gin Forum samlade nära trettio svenska ginskapare i Härnösand.

Måndagen den 11 oktober samlade Swedish Gin Forum, initierat av Hernö Gin, representanter från fjorton gindestillerier från Helsingborg i söder till Kalix i norr i Dala strax utanför Härnösand. Syftet med Swedish Gin Forum är samverkan och kunskapsutbyten kring svensk ginproduktion och under dagen diskuterades frågor som utrymmet för svensk gin på Systembolaget, gårdsförsäljning samt begreppet svensk gin.

Vid en inledande presentationsrunda konstaterades att den nyaste närvarande ginproducenten släppte sitt första gin på marknaden för en månad sedan. Detta i kontrast till Hernö Gins tioåriga erfarenhet belyser vikten av Swedish Gin Forum som ett nätverk för kunskapsutbyte.

– Hernö Gin är det första renodlade gindestilleriet i Sverige och genom åren har flera destillerier vänt sig till oss i ett uppstartsskede för att få vägledning. I dag är vi många som kan hjälpa varandra och det är jättekul att få möta den samlade erfarenheten och inspireras av kreativiteten i branschen en dag som denna, konstaterar Jon Hillgren, vd och grundare av Hernö Gin.

Systembolagets inköpare deltog.
Med på länk under dagen fanns Systembolagets inköpare, David Benge, och svarade på frågor. Bland annat diskuterades förutsättningarna för svensk gin kontra importerad gin i Systembolagets utbud.

– Vi försökte samla det ginskapande Sverige redan förra året men fick skjuta på det till i år. Det var mycket givande att få utbyta erfarenheter. Vi kan konstatera att vi står inför samma utmaningar där vi kan samverka för att fortsätta driva på utveckling för branschen, säger Johan Wester, destillatör på Hernö Gin och moderator under dagen.

Processen för ett förslag om gårdsförsäljning.
Thomas Larsson, grundare av High Coast Distillery och ledamot i Hernö Gins styrelse, verkar aktivt för frågan om gårdsförsäljning i Sverige och berättade hur processen framskrider.

– Sverige är det enda landet i Europa som inte har någon gårdsförsäljning och jag hoppas verkligen att gårdsförsäljning blir verklighet hos oss. Gårdsförsäljningsutredningen lägger fram sin utredning i början av december i år, berättar Thomas.

Utbyte av ginsveriges samlade kreativitet och mångfald i Härnösand.
Dagen avrundades med en öppen diskussion kring frågan om definitionen av svensk gin. En enig församling konstaterade att en parameter som smak inte begränsar vad som är svensk gin. Kreativiteten och mångfalden i ginsverige blomstrar och det är just det som gör branschen så fantastisk. Samtliga enades också om att den slutgiltiga destilleringen ska ske i Sverige för att det ska kunna klassas som svensk gin.

– Sammanfattningsvis är detta en lyckad dag som utgör startskottet för ytterligare samverkan kring branschspecifika frågor. För Hernö Gin är genomförandet i Dala viktigt ur aspekten att vår målsättning är att utveckla regionen till en destination för ginskapande och ginupplevelser. Jättekul att så många valde att medverka, avslutar Jon.


Ämnen: Event

Om Hernö Gin

Hernö Gin är världens ledande producent av hantverksmässigt framställt gin. Stolta pionjärer som startade Sveriges första gindestilleri 2011.Allt började med en passion för den ädla spritdrycken med dominerande smak av enbär och drömmen om att skapa gin. En resa som tog Hernö Gins grundare Jon Hillgren till platser och gindestillerier världen över i sitt sökande efter kunskap och ginspiration. Till sist bosatte han sig i den lilla byn Dala nära Härnösand i Höga Kusten, Sverige. Hernö Gin skapar världens mest prisbelönta gin med naturliga och ekologiska örter och kryddor i de handslagna kopparpan- norna Kierstin och Marit. Måna om hantverket, transparens i alla led och med fokus på kvalitet, har Hernö Gin siktet inställt på att föra premiumginkulturen in i allas vardagsrum.


Kontakt

Jon Hillgren
Founder
Jon Hillgren