2022-11-18 11:40Bloggpost

Från en tänkt tanke och en önskan till drömuppdraget.

– Jag tror på tankens kraft, att som du tänker blir det. Men du måste också agera, det gäller att springa ur passningsskuggan för att få en passning i stället för att stå stilla och vänta. Då händer det saker.
För Hans Forsell, konstnär och författare, är Jon Hillgren en förebild och ett inspirerande exempel på en människa som tar tag i saker och ser till att det händer. Och samarbetet med Hernö Gin började just i en tänkt tanke samt en önskan några år innan det blev verklighet.

Att göra etiketter för Hernö Gin var något Hans drömde om i flera år. I passningsskuggan började han i stället göra etiketter till short drinks som han blandade själv och gav bort till vänner som fyllde år. Snygga etiketter, schyssta flaskor och vaxade korkar. Kreativiteten flödade.

– Det var när jag skapat en egen gincocktail på flaska till en vän och gav den namnet Fastlandsgin som det hände. Jon hörde av sig och frågade om jag ville livemåla på Hernö Gin Cocktail Awards 2018, berättar Hans.

Spår av regndroppar ger mer liv till första livemålningen.
Kvällen då Hans livemålade första gången under Hernö Gin Cocktail Awards i Friluftsbyn, Skule, regnade det kraftigt. Det har satt en unik prägel på målningen som i bild sammanfattar eventet och i dag hänger på Hernö Gins kontor i Dala.

– Spåren av regnet ger en extra dimension och mer liv till målningen som skildrar den kvällen, säger Hans.

Landskapet, människorna, drinkarna och skaparglädjen som flödade i takt med regnet finns där i den detaljrikedom som präglar Hans Forsells uttryck.

– Saker som överraskar och udda kombinationer tycker jag är kul, sammanfattar Hans sin stil.

Illustrationer med pangiga färger till Hernö Gins tolkningar.
När Hernö Gin började planera Hernö Botany Bay Gin som gjordes i samarbete med Four Pillars i Australien, besannades äntligen Hans dröm om att få illustrera en etikett på uppdrag av Hernö Gin. Äntligen.

– Det fanns önskemål om mycket blommor, pangiga färger och att gömma Hernö Gins och Four Pillars logotyper på något sätt i målningen. Jag är litet extra nöjd med hur jag gömde Four Pillars logo i den prunkande grönskan, berättar Hans.

Painting of Hans Forsell for Hernö Gin's Hernö Botany Bay Dry Gin.

Jolie Rouge som lanserades 2019, före Botany Bay, var först ut i Hernö Gins serie Interpretations som är smaktolkningar från olika delar av världen. Hans har illustrerat samtliga etiketter och alla har inslag av surrealism med glimten i ögat.

–  Jolie Rouge har en kvinnlig pirat i förgrunden och bakom henne en ö, som är en bläckfisk, som är en borg, förklarar Hans.

Drömuppdraget kom med kraften att kliva ur passningsskuggan.
– Det var när jag bestämde mig för att kliva fram och göra saker som jag verkligen ville göra som saker började hända. Livemåla. Skriva en bok. Skapa etiketter för skojs skull. Ju mer jag jobbade desto mer tur fick jag typ, filosoferar Hans.

– Som med den där etiketten till Fastlandsgin. Den ledde till mitt drömuppdrag till slut, lägger han till.

Han summerar sitt intryck av Hernö Gin med ord som inspiration, glädje, passion och ett genuint intresse för det man gör. Precis så kan man också sammanfatta Hans konstnärsskap.

Viktigaste drivkraften: Mod. Det finns inget du inte kan göra.

Synonym för Hernö Gin: Glädje. Det känns som att hela företaget genomsyras av glädje och en vilja att göra saker för att det är roligt. Däri ligger framgången.

Aktuellt projekt: De Vilda Pudlarna, en serietidning som kommer ut med fyra nummer per år.

Interpretations by Hernö Gin:
• Hernö Jolie Rouge Gin, 2019. Tolkning av Karibien och romtraditionen.
• Hernö Botany Bay Gin, 2020. Tolkning av Australiens flora och artrikedom.
• Hernö Eighteen Ninety One Gin, 2020. Tolkning av O.P. Anderssons smakarv.
• Hernö Artisan Ten Gin, 2021. Tolkning av Dala och Hernö Gins Historia.
• Hernö Slow Sloe Gin, 2021. Tolkning av tidens gång och engelsk jultradition.
• Hernö Dalarosso Dry Gin, 23 november 2022. Tolkning av en öppen portal mellan Dala och Turin i Italien.

Product shot, Hernö Dalarosso Dry Gin

Hernö Dalarosso Dry Gin, lansering på Systembolaget i Sverige den 23 november 2022.

 Om Hernö Gin

Hernö Gin är världens ledande producent av hantverksmässigt framställt gin. Stolta pionjärer som startade Sveriges första gindestilleri 2011. Allt började med en passion för den ädla spritdrycken med dominerande smak av enbär och drömmen om att skapa gin. En resa som tog Hernö Gins grundare Jon Hillgren till platser och gindestillerier världen över i sitt sökande efter kunskap och ginspiration. Till sist bosatte han sig i den lilla byn Dala nära Härnösand i Höga Kusten, Sverige. Hernö Gin skapar världens mest prisbelönta gin med naturliga och ekologiska örter och kryddor i de handslagna kopparpannorna Kierstin, Marit och Yvonne. Måna om hantverket, transparens i alla led och med fokus på kvalitet, har Hernö Gin siktet inställt på att föra premiumginkulturen in i allas vardagsrum.


Kontakt

Jon Hillgren
Founder
Jon Hillgren