2023-09-27 14:51Bloggpost

Bygger smakfulla broar som förvandlar främling till vän.

Winner, Hernö Gin Cocktail Awards 2023.

– Jag älskar de stunder då jag upplever att min cocktail förvandlas till en bro av smaker som en främling passerar för att komma över på andra sidan som en vän, inleder Taki Li, Head Bartender på Bar Leone i Hong Kong.

Hon jämför sitt arbete som bartender med att vara stjärnan på en scen i ett interaktivt drama. Gästerna ser på när du framför din show, samtidigt har du möjligheten att kommunicera och prata med din publik. Att utforska och lära känna gästens smakpreferenser, personlighet och förväntningar på upplevelsen i baren samt att prata om livet, det kan vara nyckeln som låser upp din kreativitet och hjälper dig skapa den bästa cocktail din gäst någonsin smakat. Stunder som dessa kan vara när en främling blir din vän.

Det är också vad Hernö Gin Cocktail Awards handlar om. Att utforska smaker tillsammans med människor från världens alla hörn och knyta vänskapsband. I 2023 års tävling byggde deltagarna också broar mellan kontinenter och länder genom att ta med varsin ingrediens hemifrån till tävlingen.

Plommonpulver som förenar Hong Kong och Dala i smaker.
Saltat plommonpulver från Hong Kong var den personliga ingrediens som Taki valde att ta med till Hernö Gin Cocktail Awards.

– Innan tävlingen gjorde jag en del research och försökte ta reda på vilka växter jag skulle kunna hitta i skogen i Dala. Jag besökte också en lokal marknad i Hong Kong för att finna en ingrediens som skulle kunna representera min stad samtidigt som den skulle kunna bli en länk och bilda en bro till de smaker jag trodde jag skulle finna i den svenska skogen, berättar Taki.

Taki hade aldrig varit ute i skogen och plockat växter tidigare när hon kom till Dala. Hon hade därför begränsade kunskaper om vad hon kunde plocka och hur hon skulle tillaga det hon funnit.

– Den största utmaningen var att skapa en smakprofil och balansera smakerna med begränsad tillgång till ingredienser, minns hon.

– En utmaning som blev en framgångsfaktor var att jag var så exalterad och nervös där jag stod inför det okända. Osäkerheten fick mina sinnen att dansa och väckte min nyfikenhet. Det var som att min kreativitet blommade ut och gick från att vara en gömd skatt till att stråla med all sin kraft när locket öppnades, beskriver hon.

Hernö Gin Cocktail Awards 2023, winning cocktail, Taki Li, Hong Kong.

Recept på vinnande cocktail.

Minnen från barndomen väcktes när hon plockade fallfrukt.
När hon gick på vägen intill destilleriet i ösregnet tidigt på morgonen under tävlingsdagen, kände Taki doften av vilt växande koriander. Hon tänkte att kanske skulle hon använda färsk koriander i sin cocktail och lade platsen på minnet.

– I slutet av skogspromenaden passerade jag ett äppelträd och plockade några av de fallna äpplen som låg på marken. Ett minne från barndomen kom plötsligt över mig och jag visste där och då att jag skulle återskapa den söta efterrättssoppan på äpplen som min mamma brukade laga när jag var liten. Den skulle utgöra stommen i min cocktail, berättar Taki.

När hon skapade sin vinnande cocktail Ringo, namngiven efter äppelsorten med samma namn, kombinerade hon smakerna från äpple, färsk koriander, honung och plommonpulver från Hong Kong. Hon lät allt koka i vatten cirka femton minuter för att frigöra alla smaker från ingredienserna.

– De friska och söta smakerna i soppan var en perfekt matchning med Hernö High Coast Terroir Gin 2023 som vi använde under tävlingen. Slutligen toppade jag med ett lager av blåbärssylt som jag kokat av blåbär plockade i det vilda. Den fantastiska färgen blev perfekt överst på cocktailen, säger hon.

Skapade nya minnen att bevara i Dala.
Upplevelsen av den vackra naturen och att utforska smaker med främlingar som blev vänner under Hernö Gin Cocktail Awards, det är så Taki kommer att minnas sina dagar i Dala och Härnösand.

– Naturen och människorna jag mötte var fantastiska. Jag kan knappt bärga mig tills jag får möjlighet att resa tillbaka. Jag fick verkligen smak för naturen och fräschören i Dala, något som det är svårt att uppleva i Hong Kong, säger Taki.

– Alla var så snälla och hjälpte varandra under skogspromenaden och medans vi plockade ingredienser i naturens skafferi. Jag är så tacksam över allt jag fick uppleva under Hernö Gin Cocktail Awards, tillägger hon.

Vad är ditt råd till alla som överväger att delta i Hernö Gin Cocktail Awards?
– Gör research innan tävlingen och ta reda på vad som växer i skogen i Dala och i Höga Kusten. Men låt inte allt du läst styra dig när du väl är på plats, det bästa med tävlingen är att känna förväntan, uppleva mystiken och omfamna det okända med glädje.

Tre saker du måste göra innan du åker till Sverige?
• Drick mindre Irish Coffee, för du kommer att smaka hot shots som är bättre i Sverige.
• Besök landsbygden för att uppleva naturen.
• Lär dig cykla.

Tre saker du inte bör göra I Sverige?
• Dricka omåttligt. Drick mindre, drick bättre, på Hernö Gins vis.
• Smaka inte på alla bär du ser i skogen, några kan vara giftiga.
• Cykla inte under rusningstid om du inte är bra på att cykla.Om Hernö Gin

Hernö Gin är världens ledande producent av hantverksmässigt framställt gin. Stolta pionjärer som startade Sveriges första gindestilleri 2011. Allt började med en passion för den ädla spritdrycken med dominerande smak av enbär och drömmen om att skapa gin. En resa som tog Hernö Gins grundare Jon Hillgren till platser och gindestillerier världen över i sitt sökande efter kunskap och ginspiration. Till sist bosatte han sig i den lilla byn Dala nära Härnösand i Höga Kusten, Sverige. Hernö Gin skapar världens mest prisbelönta gin med naturliga och ekologiska örter och kryddor i de handslagna kopparpannorna Kierstin, Marit och Yvonne. Måna om hantverket, transparens i alla led och med fokus på kvalitet, har Hernö Gin siktet inställt på att föra premiumginkulturen in i allas vardagsrum.


Kontakt

Emma Edfors
CEO
Emma Edfors