2022-11-11 09:31Bloggpost

Åttio år ung och kanske Hernö Gins äldsta provningsledare.

Gunnel Hammarlund i Sundsvall kan vara Hernö Gins äldsta inofficiella provningsledare. Drygt åttio år ung är hon en drivkraft på trygghetsboendet på Norra Kajen där hon bor. Hon fyller sitt liv med aktiviteter tillsammans med boulegänget, travgänget, dagliga promenader samt att vara aktiv i arbetet med att planera och ordna aktiviteter för boende i huset. Ginkvällar samt resor till Hernö Gins destilleri i Dala är några exempel. Livet som aktiv pensionär lämnar få luckor för tristess.

Passionen för Hernö Gin väcks 2014 då Gunnel tillsammans med pensionärsföreningen SPF Freja besöker destilleriet i Dala.

– Vi blev lite fundersamma när bussen körde in på småvägar som mest liknade kostigar. Vem kunde öppna ett gindestilleri mitt i skogen?, berättar Gunnel.

– Att få möta Jon Hillgren var fascinerande. En ung kille som visar att allt är möjligt om man ger sig tusan på det. Och destilleriet var inte större än ett garage på den tiden, men där rymdes allt, lägger hon till.

Ginprovningar med föredrag om Hernö Gin.
Gunnel återkommer efter detta första tillfälle till Dala i olika sammanhang och följer med stort intresse utvecklingen till ett ledande och internationellt känt ginvarumärke. Vid det tredje besöket 2019 har hon sällskap av en grupp 85-plussare, varav tre av dem bor i samma hus som hon på Norra kajen i Sundsvall.

– De var helt begeistrade och när vi kom hem lovade jag dem att bjuda på ett gin som inte finns att köpa. Man säger ju så mycket, men en vacker dag tog jag beslutet att bjuda in till en ginprovning, skrattar Gunnel.

Det blir upptakten till flera ginkvällar där en av de äldsta deltagarna är drygt nittio år och där Gunnel berättar om Hernö Gin, Jon Hillgren samt håller en ginprovning.

– Jag tar alla tillfällen i akt att prata om Hernö Gin. Jag har samlat Aktieklubben, Bridgegänget, Småskolegruppen och andra vänner vid flera tillfällen för att prova gin och dricka cocktails, berättar Gunnel.

Höjer ett varningens finger för Emil Årengs cocktail med Västerbottenost.
Förberedelserna är noggranna och Gunnel matchar gärna dryckerna med charkuterier, oliver, tapenade, Västerbottensost, parmesanchips och annat gott.

– Under planeringen av den första provningen så hade jag mycket kontakt med Maria Åman på Hernö Gin. Hon är en pärla och vi har fortfarande kontakt. Hon har blivit en riktig vän och vi har setts och haft fina samtal vid flera tillfällen, berättar Gunnel.

När Maria en dag berättar om en drink skapad av Emil Åreng och som innehåller sockerlag gjord på Västerbottenost blir det ett incitament för Gunnel att arrangera sin första cocktailprovning,

– Det låter heltokigt men ett varningens finger måste höjas! Drinken är farligt god så för säkerhets skull så snålade jag en aning på ginet. Vi är ju gamlingar allihop och lite stumliga på benen redan utan alkohol, skrattar hon.

Samlare av rang med platsbrist.
När Hernö Gin gör limiterade lanseringar är Gunnel en av de samlare som sitter och väntar med fingret på beställningsknappen på klockslaget då släppet sker på Systembolaget.

– Numera köper jag fem flaskor av samlarobjekten. En att dricka nu, en att dricka senare och en att spara. Sedan köper jag en vardera till sonen och mågen också, berättar hon.

Ett stort problem idag är förvaringen av alla flaskor.

– Min dotter kom till mig och råkade öppna garderobsdörren: ”Men mamma, har du sprit i garderoben?”. Men nöden har ingen lag! Vad gör man när skåpen inte räcker till?, resonerar Gunnel.

Ordet har nu spridit sig och fler är intresserade av att vara med på Gunnels provningar. Nästa gång kan det tänkas bli en större samling med ett föredrag som Maria på Hernö Gin lovat att hålla.

Gunnels framtidsplaner: Arrangera fler gruppresor till Hernö Gin i Dala med boende på Norra Kajen och andra vänner.

 

Gunnels favoritcocktails: Emil Årengs Västerbottenostcocktail och Hernö Pink 75.


Ämnen: Vänner

Om Hernö Gin

Hernö Gin är världens ledande producent av hantverksmässigt framställt gin. Stolta pionjärer som startade Sveriges första gindestilleri 2011. Allt började med en passion för den ädla spritdrycken med dominerande smak av enbär och drömmen om att skapa gin. En resa som tog Hernö Gins grundare Jon Hillgren till platser och gindestillerier världen över i sitt sökande efter kunskap och ginspiration. Till sist bosatte han sig i den lilla byn Dala nära Härnösand i Höga Kusten, Sverige. Hernö Gin skapar världens mest prisbelönta gin med naturliga och ekologiska örter och kryddor i de handslagna kopparpannorna Kierstin, Marit och Yvonne. Måna om hantverket, transparens i alla led och med fokus på kvalitet, har Hernö Gin siktet inställt på att föra premiumginkulturen in i allas vardagsrum.


Kontakt

Jon Hillgren
Founder
Jon Hillgren